Svijet
0

Nema dogovora u Vijeću sigurnosti o invaziji na Gazu

FENA
Na konsultacijama Vijeća sigurnosti nije postignut dogovor, rekao je francuski ambasador u Ujedinjenim narodima u nedjelju ujutro, nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata, objavio je CNN.

Ambasador Jean-Maurice Ripert rekao je da je Vijeće "ozbiljno zabrinuto zbog eskalacije" nasilja, ali da dogovor nije postignut.

"Nismo mogli postići dogovor večeras, vidjet ćemo za sutra".

Sjedinjene Države spriječile su u nedjelju rano ujutro libijski pokušaj da nagovori Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da pozove na hitan prekid vatre u Gazi kamo su u subotu navečer ušle izraelske kopnene snage, kazali su diplomati za Reuters.

I britanski ambasador u Vijeću sigurnosti izrazio je veliku zabrinutost.

"Sad se moramo usredotočiti na traženje rješenja, mnogo aktivnosti traje u regiji", rekao je ambasador John Sawers.

Na pitanje novinara nakon sastanka ima li u Vijeću konsenzusa da je izraelska vojna akcija došla nakon ozbiljnih provokacija Hamasa, ambasador je rekao da će britanski premijer u nedjelju ujutro novinarima reći stav britanske vlade, a da se Vijeće sigurnosti treba "usredotočiti na to što ono i međunarodna zajednica mogu učiniti da se izađe iz krize".

Više diplomata iz zemalja članica Vijeća sigurnosti reklo je novinarima da je iza zatvorenih vrata zbog američkoga odbijanja propala mogućnost da se prihvati libijski nacrt zahtjeva za hitnim primirjem, jer se izjave Vijeća moraju donositi jednoglasno.

Alejandro Wolff, zamjenik američkoga ambasadora u UN-u odbio je uspoređivati izraelsku akciju s "postupcima terorističke organizacije Hamasa".

Prema njegovim riječima, "ne može se pregovarati o izraelskome pravu na samoobranu". Libijski tekst, a Libija je jedina arapska zemlja u Vijeću sigurnosti, izražavao je "ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije stanja u Gazi" i tražio od svih strana "hitan prekid vatre".

Wolff je rekao da SAD želi "trajan prekid vatre koji će jamčiti da se neće vratiti stanje kakvo je bilo prije" akcije.

Giadalla Ettalhi, libijski ambasador u UN-u rekao je da je libijska inicijativa propala jer ju je blokirala Amerika koja nije željela formalizirati rezultat sastanka u obliku izjave.

"Na konsultacijama je (inicijativa) u načelu imala potporu, ali SAD je izrazio poziciju da je protiv svakog 'proizvoda' ili 'rezultata' sa sastanka".

Prema njegovim riječima, pokušan je i kompromis, predložena predsjednička izjava, "ali nismo uspjeli".

Iako je bilo predviđeno da s arapskim ministrima vanjskih poslova u New York doputuje i palestinski predsjednik Mahmud Abas, on je odlučio ostati jer na Bliski istok u ponedjeljak stiže francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, prenosi Hina.