Svijet
0

Negroponte postaje novi zamjenik Condoleeze Rice

FENA
John Negroponte Foto: Reuters
John Negroponte Foto: Reuters
Zvanični predstavnici američke vlade saopćili su da će aktuelni direktor svih obavještajnih službi SAD-a John Negroponte uskoro napustiti položaj kako bi preuzeo mjesto pomoćnika državne tajnice Condoleeze Rice, javio je BBC.

Najava prelaska Negropontea na novi položaj nije i zvanično potrvrđena, tako da nije jasno kada bi moglo doći do ove promjene - ali je ona nagoviještena u vrijeme kada predsjednik Bush radi na novoj strategiji svoje zemlje u Iraku.

Negroponte je bio u središtu američke politike još prije invazije na Irak koju je predvodila Amerika, prvo kao ambasador SAD-a u UN-u, a zatim kao šef diplomatske misije Washingtona u Bagdadu.

Od 2005. godine postavljen je za prvog čovjeka svih američkih obavještajnih službi i bio je zadužen za nadgledanje i koordinaciju njihovog rada.

Državna tajnica Rice uspjela je nagovoriti Negropontea da napusti mjesto direktora nacionalnog obavještajnog sektora i postane njezin zamjenik u State Departmentu, rekao je jedan vladin dužnosnik za The Washington Post.

Rice nema zamjenika otkako je u julu 2006. Robert Zoellick prešao u privatnu firmu na Wall Streetu. Administracija je imala velikih teškoća u nastojanju da popuni to mjesto. Rice je od nekoliko ljudi tražila da preuzmu tu dužnost no oni su to odbili, kazao je dužnosnik State Departmenta za NY Times.

Jedan dužnosnik administracije rekao je za NYT da ga je Rice željela angažirati kako bi u njezin ured donio više stručnog znanja o Iraku.

Prema izvorima na koje se u srijedu pozvao CNN, Bush bi novu strategiju za Irak trebao iznijeti u televizijskom obraćanju naciji u utorak ili srijedu.

Dužnosnici administracije kazali su da je glavni kandidat za Negroponteovo mjesto na čelu obavještajne zajednice penzionisani admiral Mike McConnell koji je vodio Nacionalnu sigurnosnu agenciju od 1992. do 1996., a prije toga bio je načelnik za obavještajnu službu Združenog štaba Oružanih snaga, u vrijeme Zaljevskog rata 1991.