Svijet
0

Nedovoljan napredak u Bugarskoj i Rumuniji

FENA
U starim članicama i u sjedištu unije u Bruxellesu vlada veliko nezadovoljstvo zbog nedovoljnog napretka u dvije najmlađe članice EU - Bugarske i Rumunije.

Financial Times detaljno piše o problemima s kojima se u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala suočavaju te dvije zemlje.

U Sofiji je poslije prošlonedjeljnog ubistva poznatog publiciste koji je pisao o kriminalnom podzemlju i još jedne mafijaške pucnjave ministar unutrašnjih poslova podnio ostavku.

Premijer Sergej Stanišev najavio je novi obračun s korupcijom i organiziranim kriminalom.

Njegovi prethodni pokušaji su donijeli neke rezultate, poput otkrića da iz ministarstva policije cure informacije do kriminalnih grupa.

Stručnjaci međutim kažu da je problem povezanosti policije i pravosuđa s podzemljem sistemske prirode i da je naslijeđen iz komunizma kada je bugarska tajna policija učestvovala u krijumčarenju droge i oružja, piše Financial Times.

Rumunija je, kako piše list, na drugoj strani, poslije tri mjeseca prepucavanja između predsjednika i premijera, dobila novog ministra pravde pred kojim je nimalo lak zadatak da u parlamentu progura novi krivični zakon.

Poslanici su prošle godine u tekst unijeli izmjene po kojima bi u nekim slučajevima osumnjičeni morali da budu unaprijed obaviješteni da će policija izvršiti pretres u njihovim kućama. Predsjednik je odbio da potpiše zakon i vratio ga u parlament. Novi rumunski ministar pravde za FT kaže da može jedino pokušati uvjeriti poslanike da ponovo ne urade istu stvar.

Evropska komisija u junu treba da objavi najnoviji izvještaj o tome koliko su Bugarska i Rumunija ostvarile napredak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Objema zemljama bi mogle da budu izrečene kaznene mjere poput uskraćivanja pozamašne novčane pomoći iz evropskog budžeta.

Ipak, mogućnosti Bruxelles da kazni Bugarsku i Rumuniju su ograničene jer su obje zemlje punopravne članice Unije, piše Financial Times.