Svijet
5

Nedjeljna sredstva iz muzeja širom Italije bit će donirana za obnovu štete nakon zemljotresa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nedjeljna sredstva iz javnih muzeja širom Italije će biti posvećena obnovi rada nakon potresa u kojem je u srijedu poginula 291 osoba, prenosi BBC. Mnoge crkve i druge srednjovjekovne zgrade su uništene kada je potres 6,2 stepeni po Richteru pogodio Amatrice i druge dijelova centralne Italije.

Gradonačelnik Amatrice je rekao da želi obnoviti svoj grad i vratiti mu staru slavu. Premijer i predsjednik te zemlje u subotu su prisustvovali sahrani 35 žrtava razornog zemljotresa.

Premijer Mateo Renci razgovarao je s nekim od ožalošćenih u sportskoj dvorani u gradu Ascoli Piceno.

"Svi zajedno smo odlučili da želimo ići naprijed. Ne smijemo odustati i to je od ključne važnosti", rekao je jedan mladić na sahrani.

Biskup Giovanni D'Ercole rekao je da ljudi moraju biti dovoljno hrabri da ponovo izgrade svoje živote, ali i gradove. Ministar kulture Dario Franceschini izjavio je da su zemljotresom zahvaćena 293 kulturološki važna nalazišta, a mnogi od njih su crkve koje su razorene ili teško oštećene.

On je pozvao Italijane da danas posjete muzeje i arheološka nalazišta i "pokažu konkretan znak solidarnosti" sa žrtvama potresa, tako što će donirati i prikupljati novac.

Gradonačelnik Amatrice, područja koje je najteže pogođeno zemljotresom Sergio Pirozzi rekao je kako je grad izgubio 235 stanovnika u potresu.

"Želimo vratiti Amatrice na ono što je nekada bio", rekao je Newshour za BBC.