Barack Obama
0

"Nećemo slati trupe u Jemen i Somaliju"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Barack Obama je izjavio da ne razmišlja o slanju američkih trupa u Jemen i Somaliju budući da su aktivnosti Al-Qaide koncentrirani u pograničnoj regiji između Pakistana i Afganistana.

"Nemam namjeru da šaljem trupe u te regije", izjavio je Obama u intervju za magazin People koji će izaći iz štampe u petak, ali je u nedjelju objavio ovu izjavu, prenosi AFP.

"Nikada ne isključujem nijednu mogućnost u ovom tako složenom svijetu", dodao je američki predsjednik i dodao: "U zemljama kao što je Jemen i kao što je Somalija mislim da je saradnja s međunarodnim partnerima najučinkovitije rješenje."

Washington je pozvao Jemen da uništi Al-Qaidu nakon što je jemenska mreža preuzela odgovornost za neuspjeli napad 25. decembra na avion koji je letio u Sjedinjene Američke Države.

"Već godinu dana znamo da je Al-Qaida u Jemenu postala ozbiljan problem. Zato sarađujemo s jemenskom vladom kako bismo uništili kampove za obuku terorista i njihove ćelije u toj zemlji", dodao je.

"Ista je stvar i u Somaliji. Dobar dio zemlje izmiče kontroli vlade, a Al-Qaida pokušava da to iskoristi", kazao je on.

"Pogranična regija između Afganistana i Pakistana i dalje je epicentar Al-Qaide, tamo su njene vođe i njihovi saveznici", kazao je predsjednik Obama.