Svijet
2

Ne razmatra se vraćanje Krima

SRNA
Krim je dio Ruske Federacije i njegovo vraćanje Ukrajini se ne razmatra, rekao je rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Krim je dio Rusije. Vraćanje, predaja ili druge manipulacije nećemo uopšte razmatrati", saopštio je Peskov "Ruskoj službi novosti", povodom navoda ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova koji je vraćanje Krima Ukrajini nazvao jednim od uslova za normalizaciju odnosa sa Moskvom.

Ukrajina, SAD i EU, kao i neke druge zemlje koje nisu priznale ulazak Krima u sastav Rusije poslije martovskog referenduma su uvele sankcije protiv ruskih činovnika, političara i poslovnih ljudi, kao i niza kompanija. Moskva je te sankcije nazvala kontraproduktivnim, prenosi "Glas Rusije".

Na Krimu je 16. marta održan referendum o statusu autonomije na kom se više od 96 odsto stanovništva izjasnilo za ulazak Krima u sastav Rusije. Potom je 18. marta potpisan odgovarajući dogovor.

Državna duma i Savjet Federacije su odobrili dogovor o pripajanju poluostrva Rusiji i zakon o formiranju dva nova subjekta Ruske Federacije: Republike Krim i grada federalnog značaja – Sevastopolja. Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je 21. marta potpisao oba dokumenta.

Francuski ministar odbrane Žan Iv Le Drian u intervjuu "Mondu" rekao je da će Francuska obustaviti isporuku nosača helikoptera "Mistral" Rusiji samo u slučaju da EU uvede sankcije trećeg nivoa protiv Moskve, jer to podrazumijeva i ekonomske mjere.

Sankcije EU protiv Moskve su uticale na mijenjanje njene pozicije po pitanju ukrajinske krize, rekao je Drian, povodom zahtjeva premijera Estonije Tavija Rijvasa da se obustavi isporuka "Mistrala" Rusiji.