Francuski ministar Kouchner
0

"Ne propustiti historijsku priliku za mir na Bliskom Istoku"

FENA
Bernard Kouchner
Bernard Kouchner
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio je u Ujedinjenim nacijama (UN) da se ne smije propustiti historijska prilika za postizanje mira na Bliskom istoku.

"Produžiti status quo znači krenuti putem bez povratka ka povećanju nestabilnosti i nasilja na Bliskom istoku. Održanje sadašnjeg stanja predstavlja direktan rizik za sigurnost Izraelaca, Palestinaca i svih naroda u regiji, rekao je Kouchner tokom debate u Generalnoj skupštini UN-a", prenose agencije.

On je ponovio spremnost Evropske unije da se uključi u proces. Prema njegovim riječima, potrebno je da obje strane načine "bolne kompromise na putu mira".

U vezi s tim, istakao je Kouchner, pitanje izgradnje jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama predstavlja krupan test.

"Ne prestajemo da ponavljamo, kolonizacija je ne samo ilegalna sa stanovišta međunarodnog prava, već je usmjerena protiv sigurnosti Izraela: jednostavno rečeno, kolonizacija mora prestati", kazao je šef francuske diplomatije.

On je izrazio žaljenje što izraelska vlada nije donijela odluku da produži moratorij na izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Kouchner je, takođe, rekao da širenje oružja za masovno uništenje predstavlja još jednu tešku prijetnju po sigurnost.

U tom smislu, on je ocijeno da je postojeći režim kontrole ugrožen ponašanjem Irana, kome su zato uvedene sankcije Vijeća sigurnosti UN-a.

"Put za dijalog je i dalje otvoren i nadamo se da će ga iranski lideri na kraju prihvatiti", dodao je Kouchner.

On je ponovio i zalaganje Francuske da se uvede međunarodno oporezivanje finansijskih transakcija, čija sredstva bi bila namijenjena razvoju.

Prema njegovim riječima, jednom "bezbolnom" malom taksom od 0,005 posto moglo bi se godišnje prikupiti 30 do 40 milijadi eura, što je skoro četvrtina javne pomoći za razvoj.

To bi, dodao je, bio stabilan i predvidljiv izvor finansiranja razvoja. Kouchner je zato Generalnoj skupštini UN-a ponudio deklaraciju koju je s takvim prijedlogom Francuska podnijela zajedno s Japanom i Belgijom, a dobila podršku Brazila, Norveške i Španije.