Svijet
0

Ne pristaje na ustavne reforme: Francuska ministrica pravde podnijela ostavku

Klix.ba
Christiane Taubira (Foto: EPA)
Christiane Taubira (Foto: EPA)
Christiane Taubira, sada već bivša ministrica pravosuđa Francuske, podnijela je ostavku na tu funkciju zbog najavljene rasprave u parlamentu o oduzimanju državljanstva osobama osuđenim za terorizam.

Taubira, koja je jedna od nekoliko tamnoputih ministara u francuskoj vladi, i ranije je izjavljivala kako se protivi radikalnim odlukama i rješenjima.

Francuska je ranije najavila ustavne reforme koje između ostalog podrazumijevaju da se državljanima osuđenim za terorizam oduzme francusko državljanstvo. Ministrica Taubira se usprotivila takvoj odluci, te je podnijela ostavku koju je prihvatio predsjednik Francois Hollande.

Zagovornici za ustavne reforme podržavali su tu ideju, naročito nakon terorističkog napada 13. novembra u Parizu, kada je ubijeno 130 osoba, a među napadačima su bile osobe koje imaju francusko državljanstvo.

Taubiru će na poziciji ministrice pravosuđa zamijeniti Jean-Jacques Urvoas koji se zalaže za predložene ustavne reforme.

Ipak, predsjednik Hollande je pohvalio dosadašnji rad ministrice Taubire, naročito jer se zalagala prilikom donošenja zakona o istospolnim brakovima.