Protesti u Francuskoj
0

"Ne možemo zaustaviti cunamije, ali možemo nuklearne elektrane"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više hiljada ljudi, zahtijevajući da se zatvore nuklearni reaktori, protestiralo je u ponedjeljak širom Francuske uoči 25. godišnjice nuklearne katastrofe u Černobilu, u utorak, i mjesec i po dana od početka nuklearne krize u japanskoj elektrani Fukushima.

Između 6.000 i 9.000 aktivista okupilo se na nekoliko mostova na rijeci Rajni na granici Njemačke i Francuske, dok su glavne demonstracije održane u Strasbourgu, na protestu čijih je više stotina sudionika leglo na ulice simulirajući smrt, javio je AFP.

Organizator skupa na mostu koji spaja Strasbourg u istočnoj Francuskoj i njemački grad Kiel kaže da su demonstranti na ovaj način željeli poručiti da "radioaktivnost ne zna za granice" i "podsjetiti ljude da nulti rizik ne postoji".

Sudionici protesta na mostovima Rajne u ponedjeljak su nosili zastave Japana i Ukrajine, a u rijeku su u znak sjećanja na žrtve nuklearnih katastrofa bacali cvijeće.

Na jednom od transparenata pisalo je: "Ne možemo zaustaviti cunamije, ali možemo nuklearne elektrane."

Nakon katastrofalnog potresa i cunamija koji su pogodili Japan 11. marta francuska vlada je od Agencije za nuklearnu sigurnost (ASN) zatražila da izvrši reviziju sigurnosti u 58 aktivnih atomskih reaktora u ovoj zemlji, a njeni rezultati očekuju se do kraja godine.