UN
0

Navi Pillay šokirana izraelskim napadom na brodove s pomoći

FENA
Foto: (Reuters)
Foto: (Reuters)
Visoka sekretarica za ljudska prava Ujedinjenih nacija Navi Pillay izjavila je u ponedjeljak da je šokirana napadom izraelske vojske na propalestinsku flotilu pomoći Gazi, u kome je ubijeno 19 ljudi, prema saopćenju izraelske televizije.

"Šokirana sam informacijama da je u napadu na humanitarnu misiju rano jutros bilo mrtvih i ozlijeđenih kada se flotila približavala obali Gaze", izjavila je Pillay pred Vijećem za ljudska prava koje se sastalo na plenarnoj sjednici u Ženevi.

Ranije je visoka sekretarica osudila blokadu pojasa Gaze "kojom se svakodnevno krše ljudska prava".

Osuđujući "još jednom" palestinsko ispaljivanje raketa na Izrael iz pojasa Gaze, Pillay je ocijenila da je neznatno povećanje količine robe koja može ući u Gazu, nedavno odobreno, daleko od dovoljnoga kako bi omogućilo stanovništvu da vodi normalan i dostojanstven život.

Pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava u Ženevi Marghoob Saleem Butt, pakistanski diplomat, u ime Organizacije islamske konferencije (OIC) "odlučno je osudio izraelski napad".

"Ovo je još jedan primjer izraelskog prezira međunarodnih pravila i zakona", objavio je on i zatražio da "izraelske vlasti hitno oslobode sve brodove i uhapšene osobe i da se poduzmu mjere protiv odgovornih za napade i poginule.

Predstavnik Saudijske Arabije je ocijenio da operacije izraelske vojske predstavljaju "ozbiljno kršenje međunarodnog prava".

Devetnaest aktivista je ubijeno a 36 ranjeno u napadu izraelskih komandosa na međunarodnu humanitarnu flotilu koja je plovila prema Gazi, javio je izraelski TV Kanal 10.

Nekoliko evropskih poslanika aktivista bilo je na palubama flotile koja je prevozila stotine palestinskih pristalica i pomoć za Gazu. Ona je isplovila u nedjelju poslijepodne prema palestinskoj teritoriji.