Ekstremni uslovi
11

Navalni se našalio o uslovima u zatvoru "na kraju svijeta" pa uporedio sebe sa DiCaprijem

S. Š.
Alexei Navalni, fotografija iz septembra 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Alexei Navalni, fotografija iz septembra 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Najistaknutiji ruski opozicioni političar u zatvoru Alexei Navalni uputio je danas ironične pohvale o uslovima u zatvoru sjeverno od Arktičkog kruga u koji je premješten u decembru 2023. godine.
Navalni je objavio da je odmah smješten u kaznenu samicu nakon što je završio karantin u takozvanom zatvoru Polarni vuk u ruskom arktičkom području gdje je prebačen prošlog mjeseca.

U nizu poruka na mreži X, Navalni je naveo da je zatvorski čuvar presudio da se "osuđenik Navalni odbio predstaviti prema pravilima, nije odgovorio na odgojni rad i nije za sebe izvukao odgovarajuće zaključke" i stoga mora provesti sedam dana u samici.

Navalni je dodao da za razliku od redovne ćelije, gdje je zatvorenicima dopuštena šetnja izvan ćelije u popodnevnim satima kada je vani malo toplije, u kaznenoj ćeliji takve šetnje su u 6:30 sati u području svijeta u kojem temperature mogu pasti do minus 45 stepeni Celzijusa ili niže.

"Već sam sebi obećao da ću pokušati ići u šetnju bez obzira kakvo je vrijeme", rekao je Navalni u ironičnoj seriji od osam objava, dodajući da su mjesta za šetnju nalik ćelijama "11 koraka od zida i 3 stepenice do zida" s otvorenim nebom prekrivenim metalnim rešetkama iznad.

"Ovdje nikad nije bilo hladnije od -32 stupnja Celzijusa. Čak i na toj temperaturi možete hodati više od pola sata, ali samo ako imate vremena da vam izrastu novi nos, uši i prsti", Navalni se našalio, uspoređujući se s likom Leonarda DiCaprija u filmu Povratnik, koji se spasio od smrzavanja na hladnoći puzeći unutar lešine mrtvog konja.

"Ovdje vam treba slon. Vrući ili čak pečeni slon. Ako svježe pečenom slonu razrežete trbuh i uvučete se unutra, možete se neko vrijeme ugrijati. Ali gdje ću uzeti vrućeg, pečenog slona ovdje, posebno u 6:30 ujutro? Dakle, nastavit ću se smrzavati", zaključuje Navalni u svom sarkastičnom nizu poruka.

Navalni je u decembru prošle godine prevezen u zloglasni i udaljeni zatvor, formalno poznat kao IK-3, nazvan Polarni vuk. Na oko 2.000 kilometara sjeveroistočno od Moskve, u zatvoru se nalazi oko 1050 najnepopravljivijih zatvorenika Rusije.

Aktivisti za ljudska prava kažu da se u zatvoru drže serijske ubojice, silovatelji, pedofili, povratnici u zločinu i drugi koji su osuđeni za najteža krivična djela i služe kaznu od 20 ili više godina.