Svijet
0

Naučnici skreću pažnju na otapanje leda na Antarktiku

FENA
Naučnici ponovno skreću pažnju na povećano otapanje leda, na kopnu i na morima, ovog puta na Antarktiku, za koji se nekada vjerovalo da neće biti znatnije pogođen porastom globalne temperature.

Prema najnovijem izvještaju koji je objavljen u elektronskom magazinu Nature, količina leda na Antarktiku se u posljednjih 10 godina znatno smanjila usprkos stagniranju temperature zraka.

Stručnjak za klimatske uvjete u NASA-i Jay Zally je prije objavljivanja novih informacija o Antarktiku komentirao rast nivoa mora.

„Nivo mora raste brzinom od 40 cm na svakih 100 godina, što je dva puta više nego što smo mislili da će biti prije desetak godina. Dakle, iako klima ostane ista, nivo mora će nastaviti da raste“, objašnjava on.

Antarktik je najhladnije mjesto na planeti na kome se nalazi oko 90 posto svjetskog leda. U novim istraživanjima koja se uglavnom obavljaju prikupljanjem podataka preko satelita, bilježi se novi izvor topljenja leda i rasta nivoa mora.

„Oko 40 centimetara je značajni rast, i za to su uglavnom zaslužni mali glečeri. Neki dolaze sa Grenlanda, drugi su sa Antarktika, ali najveći problem predstavlja porast temperature okeana. Oba ta faktora, dakle topljenje leda i zagrijavanje okeana, prouzrokovat će još brži porast nivoa mora. Plašim se da ćemo do kraja stoljeća doživjeti i rast od dva ili više metara“, kaže Zally.

Autori nove studije o Antarktiku navode da je topljenje najverovatnije podstaknuto promjenama u okeanu o kojima se malo zna. Oni dodaju da se ono što su pronašli na Antarktiku poklapa sa situacijom u kojoj su i druge oblasti prekrivene glečerima – otapanje leda mnogo većom brzinom nego što se pretpostavljalo.