Svijet
0

NATO uništio 25 tenkova libijske vojske

FENA
Snage Sjevernoatlantskog saveza (NATO) uništile su danas 25 tenkova snaga libijskog vođe Moammera Gaddafija.

NATO je u saopćenju iz Bruxellesa naveo da je 11 vozila pogođeno kada su se približila Ajdabiyi, gradu koji danas, kako navodi Reuters, Gaddafijeve snage intenzivno bombardiraju.

NATO je saopćio i da je 14 tenkova pogođeno u predgrađu Misrate, jedinog grada pod kontrolom pobunjenika na zapadu Libije. Misrata je već šest nedjelja pod opsadom Gaddafijevih snaga.

Kanadski general Charles Bouchard, koji komanduje operacijama NATO-a u Libiji, saopćio je da je veoma teška situacija u Ajdabiyi i naročito Misrati, "za one Libijce koji su na brutalnom udaru artiljerijske vatre režima".

Pobuna protiv Gaddafijevog režima počela je 15. februara, a Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je 18. marta rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane leta nad Libijom i odobrava upotreba svih neophodnih mjera za zaštitu civila u toj afričkoj zemlji.

Američke, britanske i francuske snage pokrenule su u subotu, 19. marta, vazdušnu udare u Libiji kako bi osigurale poštivanje zabrane letova. Snage SAD u međuvremenu su obustavile učešće u tim operacijama.