Somalija
0

NATO spriječio napad pirata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glasnogovornik NATO-a Alexandre Santos Fernandes izjavio je kako su savezničkih ratni brodovi i helikopteri u noći sa subote na nedjelju uspjeli spriječiti napad somalskih pirata na norveški tanker u Adenskome zaljevu.

Fernandes je također kazao kako su NATO-ove snage razoružale, ispitale i pustile pirate nakon noćašnje akcije u kojoj su sudjelovale američke i kanadske vojne snage. Naoružani Somalci su u subotu navečer krenuli prema brodu Front Ardenne, ali su pobjegli nakon što je posada o njihovoj pisutnosti obavijestila ratne brodove koji se nalaze u regiji, prenose u nedjelju agencije.

Gusari su pobjegli u čamcu, ali su ih ratni brodovi i helikopteri gonili nekoliko sati. Nakon upozorenja da će se na njih pucati oni su se predali, a prije toga su oružje bacili u more.

Pukovnik Fernandes u nedjelju je izjavio kako su svi pirati pušteni na slobodu jer ih se u skladu s kanadskim zakonom ne može sudski goniti. Također je rekao da je odluka o zadržavanju napadača u nadležnosti pojedine države kojoj pripada ratni brod, a ne u nadležnosti NATO-a.