Svijet
52

NATO: Ruske kopnene snage u Siriji, avioni ponovo u turskom zračnom prostoru

Klix.ba
Ruska umiješanost u sirijski građanski rat, koji traje već četiri i po godine, postaje sve veća, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u izjavi za CNN rekao da se na tlu Sirije već nalaze ruske kopnene snage, kao i da su ruski avioni ponovo narušili zračni prostor Turske.

"Ovo je neprihvatljivo, opasno i bezobzirno ponašanje koje doprinosi tenzijama. Narušavanje turskog zračnog prostora je još važnije i opasnije, jer smo svjedoci povećanju sukoba i vojnog prisustva u Siriji", rekao je Stoltenberg.

On je izrazio zabrinutost zbog povećanja broja ruskih vojnika na nekoliko frontova u Siriji.

"Rusija ima sve veći broj vojnika u Siriji, a to se odnosi na zračne i kopnene snage. Osim toga, prisutne su pomorske snage koje su blizu sirijske obale. Rusija nastavlja ovakve poteze", izjavio je generalni sekretar NATO-a.

Ruski avioni su u subotu prvi put ušli u turski zračni prostor, a potom su isto napravili i u nedjelju. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio Moskvu.

"Ako Rusija izgubi prijatelja kao što je Turska, s kojom ima mnogo poslova, izgubit će mnogo", upozorio je Erdogan.

Turske zračne snage su saopćile da je neidentificirani borbeni avion MiG-29 u ponedjeljak naišao na osam turskih borbenih aviona F-16 kod tursko-sirijske granice u ponedjeljak te ih je držao na nišanu četiri minute i 30 sekundi.

Turska je članica NATO-a od 1952. godine, a pravila pakta nalažu da će se svaki napad na jednu članicu tretirati kao napad na sve ostale.

Stoltenberg je rekao da sumnja da je primarni cilj Rusije koja vrši napade na terorističku grupu IDIL, zapravo borba protiv terorista.

"Bojim se da primarni cilj Rusije nije grupa IDIL, nego da napada sirijsku opoziciju i civile", dodao je Stoltenberg.