Svijet
0

NATO nema informacija o kretanju trupa u Abhaziji

FENA
Ni Moskva ni Tbilisi nisu informirali NATO savez o kretanju trupa u Abhaziji i Južnoj Osetiji, a ova situacija bit će razmatrana u srijedu tokom sastanka u sjedištu Saveza, objavio je u srijedu jedan od njegovih zvaničnika.

"Nismo obaviješteni o tome", rekao je ovaj zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, nekoliko sati prije sastanka ambasadora zemalja članica NATO-saveza.

Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer već je razgovarao o ovom pitanju s ruskim ambasadorom pri NATO-u Dmitrijem Rogozinom, precizirao je on.

Rusija optužuje Tbilisi da priprema "vojnu operaciju" protiv Abhazije i objavila je da namjerava pojačati svoj kontingent na abhazijskoj teritoriji kao i u Južnoj Osetiji.

Gruzija, koja ima ambicija da postane članica NATO-a, demantira koncentriranje trupa blizu tih regiona.

"Nismo ništa uradili i nećemo rasporediti trupe bez obzira na to što je Moskva poduzela agresivne mjere na terenu", izjavio je u srijedu gruzijski ministar vanjskih poslova David Bakradze, koji je stigao u Bruxelles radi susreta s glavnim diplomatom EU-a Javierom Solanom.

"Postoji misija UN-a u Gruziji i to se može provjeriti", dodao je on.

Solana je ocijenio u utorak da odluka koju je Moskva najavila "nije mudra".

Razmjena oštrih izjava skoro je svakodnevna između Moskve i Tbilisija, naročito otkako je Rusija 16. aprila objavila da će pojačati svoju suradnju s Abhazijom i Južnom Osetijom, kao odgovor na priznavanja Kosova od zapadnih zemalja.