Borut Pahor
0

"NATO i EU treba da ostave otvorena vrata Zapadnom Balkanu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u subotu na kraju samita NATO-a u Strasbourgu da bi za stabilnost regije bilo loše ako bi nakon ulaska Hrvatske i Albanije u NATO i očekivanog ulaska Hrvatske u EU ostale države "zapadnog Balkana" ostale izvan planova proširenja tih integracija.

Potrebno je da NATO i nakon primanja Hrvatske i Albanije zadrži politiku otvorenih vrata, a otvorena moraju ostati i vrata Evropske unije nakon što u nju uđe Hrvatska, rekao je Pahor, prenijeli su slovenski mediji.

"Bila bi vrlo loša poruka ako bi nakon ulaska Hrvatske u NATO i njenog očekivanog ulaska u EU ostali dio zapadnog Balkana ostao izvan planova o širenju obiju integracija", dodao je Pahor.

Prema riječima slovenskog premijera, obje bi euroatlantske institucije morale biti oprezne kad govore o potrebi konsolidacije nakon primanja Hrvatske, kako to u ostalim državama regije ne bi bilo shvaćeno kao dugoročna odgoda njihova učlanjenja, što bi uz rastuću gospodarsku krizu moglo imati negativne posljedice na stabilnost.

"Obje asocijacije moraju biti vrlo oprezne u svojim najavama u vezis daljnjim proširenjima, a unutarnja konsolidacija ne smije biti zapreka da se i dalje upućuju poruke oko širenja koja omogućuju tim državama da se zato angažiraju na potrebnim reformama", rekao je Pahor, posebno se zauzevši za što brži napredak Crne Gore.