Svijet
2

Nastavnici u Indiji više ne žele dijeliti besplatne obroke djeci u školama

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nastavnici u indijskoj državi Bihar odlučili su da više ne učestvuju u projektu besplatnog ručka u školi, pošto je 23 djece umrlo prošle sedmice nakon što su pojeli zatrovan obrok.

Nastavnici kažu da ne bi trebali biti uključeni u neakademski rad. Projekt pruža besplatnu hranu za učenike, ali je problem loša higijena. Uveden je zbog borbe protiv gladi, kao i podsticanja na obrazovanje, te je njime obuhvaćeno 120 miliona djece u 1,2 miliona škola širom zemlje.

Prošle sedmice se 47 djece u dobi od pet do 12 godina razboljelo nakon što su pojeli besplatan obrok od riže i soje u okrugu Saran. Dvadeset troje djece je umrlo u bolnici.

Visok nivo poljoprivrednog insekticida pronađen je u uzorcima hrane koju su jeli. U toku je potraga za direktorom škole, kojeg se sumnjiči da je počinio krivično djelo iz nehata.

Nakon ovog slučaja, učenici iz distrikta Nawada u državi Bihar, pretukli su svoje nastavnike u znak protesta protiv lošeg kvaliteta njihovog ručka. Sada je skoro 300.000 nastavnika osnovnih škola u državi odlučilo da se uzdrži od implementacije ovog projekta. Oni ističu kako su nastavnici i direktori u nezavidnoj poziciji jer moraju upravljati projektom koji uključuje malo pomoći, loš kvalitet hrane, ali i korupciju na svim nivoima, piše BBC.

Iz Vlade, međutim, navode kako su nastavnici na osnovu sudske odluke dužni učestvovati u projektu, jer država nema sredstava da plati ljude koji bi dijelili hranu učenicima. Projekt je prvi put uveden za djecu iz siromašnih porodica u južnom gradu Madrasu 1925. godine.