Uprkos primirju
0

Nastavljeni napadi na području istočne Gute, granatirano više od 300 civila

SRNA
Ruski centar za pomirenje u Siriji saopćio je da su militanti granatirali Damask i da su u posljednja 24 sata ispalili 13 granata iz istočne Gute što je dovelo do civilnih žrtava.

"Oružane grupe nastavljaju sa neprijateljstvima u provincijama Alepo, Latakija i Dara. Posebno smo zabrinuti zbog napete situacije u istočnoj Guti", rekao je glasnogovornik centra Yuri Yevtushenko.

On je dodao da su militanti blokirali stanovnike istočne Gute i nisu im dali da napuste opasnu zonu, prijeteći da će ih u tom pokušaju ubiti.

"Kako kažu oni koji su zatražili pomoć od Sirijsko-arapskog crvenog polumjeseca militanti im ne daju da napuste opasnu zonu, da voze lične automobile, zabranili su slušanje radija, gledanje televizije i korištenje mobilnih telefona", rekao je Yevtushenko, prenosi Sputnjik.

Militanti grupe "Jaysh al-Islam" granatirali su više od 300 civila koji su pokušali proći humanitarni koridor.

"Granatiranje je izazvalo strukturnu štetu. Među civilma ima ranjenih i poginulih", rekao je Yevtushenko.

On je dodao da sve to pokazuje nespremnost militanata da se povinuju rezoluciji 2401 čime pokazuju namjeru da nastave sa borbama.

"Apelujemo na lidere oružanih grupa u istočnoj Guti da odmah prekinu sa neprijateljstvima i osiguraju siguran izlaz civilima, kao i evakuaciju bolesnih i ranjenih duž humanitarnog koridora", rekao je Yevtushenko.