Peking
0

Nastavak šesterostranih pregovora o Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnici šest zemalja sastali su se u subotu kako bi usuglasili zajedničku izjavu o sjevernokorejskom nuklearnom programu, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Očekuje se da glavna tema saopćenja bude verifikacija mehanizama za uništavanje nuklearnih pogona Sjeverne Koreje i pronalaženje kompenzacijskih energetskih izvora što bi ih koristilo siromašno stanovništvo te zemlje, javila je agencija, pozivajući se na izjave dužnosnika koji su željeli ostati anonimni.

Izaslanici Sjeverne Koreje, SAD-a, Kine, Južne Koreje, Japana i Rusije uspjeli su postići "načelni konsenzus" o verifikaciji mehanizama i kompenzacijskim izvorima energije, izjavio je kasno u petak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Yin Gang.

"Izaslanici šest zemalja uspjeli su postići određeni napredak, postigavši načelni konsenzus o spomenutim pitanjima", rekao je, dodajući da bi konsenzusom trebala biti pokrivena "tri glavna načela" za provedbu verifikacije, kojima bi se omogućio pristup sjevernokorejskim nuklearnim pogonima, dokumentaciji i osoblju.

Izaslanici se još nisu uspjeli složiti koji bi pogoni trebali biti obuhvaćeni verifikacijskim mehanizmom, prenio je Yonhap.