Washington
0

Naređeno puštanje na slobodu Alžirske grupe

Sarajevo-x.com
Federalni sud u Washingtonu odlučio je u četvrtak da Bushova administracija nema nikakve osnove za dalje zadržavanje pet Alžiraca u zloglasnom zatvoru Guantanamo, piše LA Times.

Protiv pet Alžiraca, uhapšenih u Bosni i Hercegovini, optužbe za podmetanje bombe su odbačene, ali su i dalje zadržani u kubanskom zatvoru pod novim optužbama.

Sudac Richard Leon ocijenio je da je "vlada pala na ispitu" dokazujući da je pet ljudi planiralo da otputuje u Afganistan i tamo se bore protiv američkih snaga, kako je to navedeno u optužnici prilikom otvaranja njihovoga sudskoga procesa 6. novembra, te stoga sud treba da naredi njihovo oslobađanje.

Odluka saveznog suca Richarda Leona uslijedila je dvije sedmice nakon izbora demokrate Baracka Obame u Bijeloj kući i nakon njegove najave da namjerava zatvoriti ovaj najkontroverzniji zatvor na svijetu.

Pet Alžiraca uhapšenih u Bosni i Hercegovini, gdje su boravili od 2001., jesu Lakhdar Bumedien (42), Mustafa Ait Idir (38), Mohamed Nechla (40) Hadži Budella (43) i Saber Lahmar (39).

Šestom Alžircu - Belkacemu Bensayahu (54) odbijeno je oslobađanje jer je "vlada ustanovila da je on stvarno planirao da otputuje u Alžir da se bori protiv američkih snaga kako bi olakšao dolazak ostalima u istome cilju", objasnio je sudac.