Indija
0

Napadnuti hoteli u Mumbaiju ponovo se otvaraju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U toku su pripreme za otvaranje dijelova dvaju luksuznih hotela u Mumbaiju koji su prošlog mjeseca bila meta smrtonosnih napada u gradu.

Dijelovi Taj Mahala i Oberoi-Tridenta bit će ponovo otvoreni u nedjelju, objavili su u ponedjeljak menadžmenti dvaju hotela, javio je BBC.

Hoteli su među desetak objekata koji su bili metom napada u kojima je ubijeno više od 170 ljudi.

Oba hotela počela su primati rezervacije uoči ponovnog otvaranja. Novo krilo hotela Taj Mahal s 235 soba - nazvano Taj Mahal toranj - bit će otvoreno u 19 sati u nedjelju, objavio je menadžment. Hotel ima ukupno 565 soba.

"Ponovno otvaranje Taja takvom brzinom bez poklanjanja mnogo pažnje detaljima pokazuje našu odlučnost da odamo počast svim nevinim i hrabrim ljudima koji su izgubili život tokom terorističkih napada", izjavio je Raymond Bickson, izvršni direktor i menadžer kompanije Indijski hoteli, koja je vlasnik hotela.

Kompanija nije saopćila kada će stariji, historijski dio 105 godina starog hotela, koji je podnio najveću težinu napada, biti otvoren.

Puščana vatra, eksplozije, požari i voda tokom 60-satne opsade nanijeli su značajnu štetu starom krilu hotela, javljaju mediji.

Još je nejasno koliko je od raznolike hotelske dekoracije - alabasterskih stropova, ručno rađenih svilenih tepiha i rijetkih umjetničkih kolekcija - ostalo neoštećeno. Zvaničnici još nisu objavili veličinu štete.

Dopisnici tvrde da bi to moglo potrajati nekoliko mjeseci, čak i godina, da se staro krilo hotela koji je zaštitni znak Mumbaija ponovo otvori.

Predsjedavajući grupe kompanija Tata, Ratan Tata, obećao je "obnoviti svaki pedalj i vratiti Taj Mahalu njegovu punu slavu". Hotel Trident, dio kompleksa dvaju hotela, također će biti ponovo otvoren u nedjelju.

"U toku su neprekidni napori menadžmenta i osoblja u osiguravanju da hotel bude spreman primati goste", navodi se u saopćenju uprave hotela. Mjere sigurnosti će biti pojačane u hotelu Trident kada bude ponovo otvoren.

Ukupno 451 gost je evakuiran iz dva hotela iz grupe Oberoi hotela tokom opsade, saopćio je menadžment.