Svijet
0

Napadi u Londonu i Glasgowu povezani?

FENA
Foto: AFP; Glasgow
Foto: AFP; Glasgow
Britanska policija, koja vodi istragu povodom neuspjelih bombaških napada u Londonu i Glasgowu, istražuje mogućnost da su obje akcije izvele dvije iste osobe. Zbog moguće umiješanosti u napade u Britaniji i Australiji u pritvoru se trenutno nalazi osam osoba.

Skoro svi oni su, kako se saznaje, u jednom trenutku radili u britanskom zdravstvu, a zasad ni protiv jedne osobe nije podignuta optužnica.

Prioritet britanske policije je onemogućavanje novih napada hapšenjem članova terorističke ćelije koja je, kako se pretpostavlja, odgovorna za neuspjele napade automobilima bombama u Londonu i Glasgowu.

Osumnjičenima se ušlo u trag primjenom tradicionalnog detektivskog rada i korištenjem novih tehnologija - kao što je sistem za prepoznavanje registarskih tablica automobila i analiza podataka sadržanih u mobilnim telefonima pronađenim u dva mercedesa u Londonu.

Jedna od linija istrage polazi od pretpostavke da su osobe koje su prošlog petka ujutro podmetnule bombe u centralnom Londonu otputovale u Glasgow, gdje je džip natovaren bocama s butanom i kanisterima benzina udario u aerodromsku zgradu.

Šest sati ranije, policajci su posjetili taksi kompaniju udaljenu svega nekoliko kilometara od aerodroma, nastojeći da saznaju više o ljekaru koji je često taksijem išao od sela Huston do bolnice u kojoj je radio.

David McCallah, direktor taksi kompanije, o tome kaže: "Uopće ga nismo poznavali. On je samo koristio naše usluge, i to najčešće kako bi se od Hustona prebacio do bolnice u kojoj je, kako smo shvatili, bio zaposlen. I koliko je nama poznato, nijedan od vozača nije tokom tih vožnji primijetio ništa sumnjivo", kaže on.

Za sada se zna da su većina, ako ne i svi pritvoreni, strani ljekari ili studenti medicine. Neki od njih su medicinu završili u inozemstvu - u Indiji, Iraku i Jordanu. Malo je, međutim, vjerovatno da je medicinska profesija namjerno korištena kao kamuflaža za osobe s mračnim namjerama.

Shiraz Mahir, bivši član radikalne islamističke organizacije Hizbut Tarir govorio je sinoć u emisiji drugog programa televizije BBC-a o svom nekadašnjem prijatelju i jednom od osumnjičenih za napad u Glasgowu, Bilalu Abdullahu.

On kaže da je doktor Abdullah bio "predani musliman ekstremnih stavova": "Podržavao je iračke pobunjenike i bez ustezanja se radovao pogibiji britanskih i američkih vojnika u iraku. On je istovremeno, i to je krajnje neuobičajeno, podržavao i šiitsko-sunitski sukob u Iraku i pozdravljao sunitske napade na šiite. Jednom mi je rekao da su mu najboljeg prijatelja, dok je studirao medicinu u Iraku, ubili pripadnici jedne šiitske bande."

Izvori u britanskim službama sigurnosti kažu da nijedan od osumnjičenih nije ranije bio pod prismotrom, niti je direktno praćen u okviru neke od antiterorističkih operacija.

Neki od njih su, međutim, zbog navodnih kontakata s drugim osobama ili zbog veze s drugim istragama, bili u bazi obavještajnih podataka službe državne sigurnosti MI5. Policijski izvori kažu da su te informacije "bile od pomoći" u tekućoj istrazi.

U Velikoj Britaniji je od subote na snazi najviši stepen pripravnosti koji je označen kao "kritičan", ali će kao rezultat od tada provedenih policijskih radnji postojeći stepen pripravnosti biti razmotren i, moguće je, ublažen tokom narednih dana.

Broj osoba privedenih pod sumnjom da su bile umiješane u pripremu neuspjelih bombaških napada u Londonu i Glasgowu popeo se na osam.

Posljednje hapšenje izvršeno je u Australiji, gdje je na zahtjev britanske policije uhapšen ljekar koji je nekada radio u Engleskoj.

Imena svih osoba koje su lišene slobode nisu saopćena, ali šest od osam osumnjičenih na neki način je povezano s ljekaskom profesijom - bilo da su ljekari ili studenti medicine.

Niko još nije zvanično optužen, ali se već postavlja pitanje da li su ekstremne islamističke grupe iskoristile britansku zdravstvenu službu da u zemlju ubace svoje pristalice.

Na aerodromu u australijskom gradu Brisbanu, 27-godišnji ljekar koji radi u Australiji čekao je da uđe u avion s kartom u jednom pravcu za Indiju, zemlju čiji je državljanin.

Australijska policija ga je privela na osnovu informacija koje su došle iz Britanije, gdje je radio prije nego što je dobio posao u Australiji.

Vijest je javnosti saopćio australijski premijer John Howard: "Taj čovjek je uhapšen i sada je u toku saslušanje. Postoji još jedna osoba koja pomaže policiji u ovoj istrazi. Ta druga osoba postala je zanimljiva na osnovu informacija koje su dobijene poslije hapšenja prve osobe", rekao je on.

U međuvremenu je saopćeno da se indijski ljekar koji je lišen slobode u Briabanu zove Muhamed Hanif. Druga osoba, koja je odgovarala na pitanja australijske policije, formalno nije uhapšena, ali su obje osobe ljekari i rade u istoj bolnici.

Za sada nije jasno na koji je način doktor Hanif povezan sa osobama koje su od subote uhapšene na drugom kraju svijeta, u Velikoj Britaniji.

U ponedjeljak su u pritvoru u Velikoj Britaniji bila četvorica ljekara i žena jednog od njih, koja je laboratorijski tehničar. Jedan od onih koji su se džipom zakucali u zgradu aerodroma u Glasgowu je također ljekar iz Iraka.

U najmanju ruku je čudno što je toliko ljekara osumnjičeno za planiranje bombaških napada, a BBC-ev vojni komentator Gordon Carera o tome kaže:

"Jeste neuobičajeno. Postoje različite mogućnosti - jedna je da je riječ o grupi ljudi koji su poslati u Britaniju upravo zato što je u zemlju lakše ubaciti ljekare, jer su oni manje sumnjivi. Druga mogućnost je da su oni došli u Britaniju iz nekoliko različitih zemalja, i da su se onda upoznali i odlučili da pokušaju da izvrše napad, ako su zaista to učinili i ako su za to osumnjičeni. U svakom slučaju ovo potvrđuje da islamski ekstremisti mogu da budu vrlo obrazovani ljudi", kaže on.

Jedan od ljekara uhapšenih u Britaniji je i Jordanac Muhamed al-Asha. Njegov otac, Jamil al-Asha, u izjavi za BBC-ev program na arapskom jeziku, kategorički je odbacio mogućnost da je on na bilo koji način povezan s ekstremnim islamističkim grupama: "Da ja pustim bradu, da li bi me to pretvorilo u Musabu al Zarkawija, lidera al-Qaide u Iraku? Šta je neobično u tome što se neko ko je musliman moli? Budite sigurni da on ni na koji način nije povezan s bilo kojom od tih ekstremnih organizacija."

U britanskim medijima se već špekulira da bi ova situacija mogla da ima negativne posljedice za ljekare muslimane.

Doktor Abdullah Shehu je član udruženja muslimanskih ljekara u Britaniji, a na ovu temu za BBC kaže: "Nadam se da negativnih posljedica neće biti. Ne treba zaboraviti da u Britaniji radi oko 24 hiljade ljekara koji su stranci - među njima je i veliki broj muslimana. Neki od njih ovdje žive i rade već 30 godina. Nadajmo se da neće doći do toga da se na ljekare muslimane gleda drugačije."

Britanija je do prije nekoliko godina patila od manjka ljekara, pa je tamošnja zdravstvena služba primala doktore iz svih dijelova svijeta. Svi oni su prošli i neku vrstu testa stručnosti, kao i provjeru u ministarstvu unutrašnjih poslova. Sada se, međutim, postavlja pitanje da li su uprkos tim provjerama u Britaniju u okviru sistema prijema stranih zdravstvenih radnika ušli i neki ljekari koji su bili spremni da učestvuju u pripremi bombaških napada.