Svijet
0

Napadi u Iraku, poginulo najmanje 28 osoba

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Najmanje 28 osoba je poginulo u srijedu u napadima u Iraku, među kojima je i jedan viši oficir, prema medicinskim i sigurnosnim izvorima.

Najsmrtonosniji napad se dogodio na jugu Bagdada, kada je autobomba eksplodirala u blizini mjesta proslave vjenčanja u četvrti el-Džihad, gdje je poginulo 16, a povrijeđene 42 osobe.

Još dvije bombe su eksplodirale u trgovačkoj četvrti na zapadu Bagdada i ubile najmanje devet, a povrijedile još 15 osoba.

U Abu Hraibu, na zapadu Bagdada, naoružani ljudi su ubili jednog brigadnog generala dok se nalazio u svojoj kući.

Još dvije osobe, od kojih je jedna vođe milicije protiv el-Kaide, Sahwa, ubijeni su u napadima u Kirkuku i Bakubi (na sjeveru), prema ovim izvorima.

Od početka maja, više od 570 osoba je poginulo u napadima, prema podacima koje je sakupila novinska agencija AFP na osnovu informacija iz sigurnosnih i medicinskih izvora.

U utorak je poginulo 45 osoba u sukobima u Iraku.

Izbijanje nasilja u zemlji od početka godine dolazi u periodu vjerskih sukoba, sunitska manjina se mobilizira mjesecima kako bi osudila svoju marginalizaciju koju provodi vlada kojom upravljaju šiiti.

"Još jednom tražim od svih iračkih lidera da učine sve što mogu i zaštite civile. Njihova je odgovornost za okončanje krvoprolića sada", izjavio je u utorak specijalni izaslanik UN-a u Iraku Martin Kobler u jednom saopćenju.