Nije namjeravao ubiti Dogana
65

Napadaču iz Bugarske cilj bio dobiti pet minuta slave

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Napadač na lidera turskog opozicionog Pokreta za slobodu i pravo (HOH) u Bugarskoj Ahmeta Dogana, Oktay Yenimehmedov, kazao je kako je odluku o napadu donio samostalno, te da je ,"samo želio izazvati odjek u javnosti", javio je dopisnik agencije Anadolija.

Yenimehmedov je kazao policijskim dužnosnicima kako je ,"odluka o napadu bila lična u cilju izazivanja reakcije u javnosti".

Direktor Instituta za psihologiju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Bugarske Nedelco Stoycev, izjavio je novinarima da ,"napadačeva namjera nije bila ubiti Dogana".

,"Napad je bio Yenimehmedova lična odluka i iza toga ne stoji niko drugi. U njegovoj kući pronađeno je oproštajno pismo, jer je procijenio da će ga ubiti tokom napada. Želio je pokazati da Dogan nije nedodirljiv. On tvrdi da je u ovome sam, a prema njegovoj izjavi želio je pokazati da svačije mišljenje treba poštovati. Iskoristio je ovu priliku kao svojih 'pet minuta slave', te je želio objaviti stavove zajednice, a na napad gleda kao na povećanje svog ega. U oproštajnom pismu koje je ostavio svojoj majci, sebe je ocijenio kao domoljuba, samostalnu, iskrenu i etičnu osobu, a izvinio joj se što neće završiti fakultet", kazao je Stoycev.

Okružni tužilac u Sofiji Nikolay Kokinov je rekao da će Oktay Yenimehmedov biti optužen za narušavanje javnog reda i mira, te da bi mogao dobiti kaznu i do šest godina zatvora.

Ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov zahvalio se stručnjacima Instituta za psihologiju na njihovom trudu.