Producent za Radio Sawu
18

Nakoula: Ne kajem se zbog filma "Nevinost muslimana"

FENA
Čovjek koji tvrdi da je producent filma u kojem se vrijeđa islam izjavio je u intervjuu za Radio Sawu da se ne kaje što je napravio ovaj film koji je izazvao val protesta u mnogim muslimanskim zemljama.

"Ne, ne kajem se. Ožalošćen sam zbog smrti ambasadora, ali se ne kajem što sam napravio ovaj film", izjavio je čovjek koji se predstavio kao Nakoula Basseley Nakoula, 55-godišnji Kopt koji živi u Kaliforniji, na američkoj radiostanici na arapskom jeziku Radio Sawa.

Ambasador Chris Stevens i tri američka zaposlenika pronađena su mrtva u utorak kada su naoruažni ekstremisti napali američki konzulat u Bengaziju za vrijeme demonstracija.

Nakula, kojeg američki mediji smatraju za mogućeg autora kontroverznog filma, zatražio je policijsku zaštitu nakon što su ga u srijedu navačer identificirali mediji.

"Ja stojim iza 14-minutnog dijela filma koji sam stavio na internet i razmišljam da objavim integralni film", izjavio je on za Radio Sawu.

"Niko nije manipulirao mojim filmom", kazao je on.

Na pitanje da li se osjeća krivim zbog antiameričkih napada koje je izazvao ovaj film, on je odgovorio: "Da, osjećam se krivim. Amerika je pretrpjela psljedice filma s kojim nema ništa".

"Imam jednu poruku za cijeli svijet, a ne samo za muslimane. Nadam se da ćete vidjeti film u cjelini prije nego što budete sudili", dodao je.

Sebe je opisao kao "arapskog mislioca kojeg zanimaju muslimanske teme".

Niskobudžetni film "Nevinost muslimana" u prikazanim dijelovima koji su ocijenjeni kao nemoralni i brutalni, vrijeđa poslanika Muhameda a.s.

Postoji izvjesna misterija o autoru filma, jer je bilo informacija da je autor Kopt, egipatski kršćanin, i drugih prema kojim je židov. U početku je prezentirano da je režiser filma Sam Bacile, izraelsko-američki sineast kojeg financiraju židovi.

On se sakrio kada su počeli neredi u Egiptu i Libiji.

Steve Klein, konsultant za film, izjavio je da se Bacile ukočio kad je čuo vijest o smrti američkog ambasadora Stevensa.