Uragan Hilary
18

Nakon više od 80 godina Kaliforniji se sprema tropska oluja, a u Meksiku se očekuju razorne poplave

FENA
Foto: CNN
Foto: CNN
Uragan Hilary koji se kreće prema pacifičkoj obali Meksika, mogao bi uzrokovati razorne poplave u toj američkoj saveznoj državi, a očekuje se da će stići na kopno kasno navečer, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Prognostičari kažu da će uragan, koji trenutno ima udare vjetra do 215 kilometara na sat, tada izgubiti na brzini i postati tropska oluja koja će se kretati prema južnoj Kaliforniji.

Stigne li do Kalifornije, bit će to prva tropska oluja koja će pogoditi tu zemlju u više od 80 godina.

NHC je upozorio da su "katastrofalne i po život opasne poplave" vjerovatne u meksičkoj državi Baja California i jugozapadu SAD-a tokom naredna dva dana.

Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) "unaprijed je rasporedila osoblje i zalihe u toj regiji", rekao je u petak američki predsjednik Joe Biden.

"Pozivam sve koji se nalaze na putanji oluje da poduzmu mjere opreza i slušaju upute državnih i lokalnih dužnosnika", kazao je.

Količina padavina mogla bi doseći 25 centimetara u nekim područjima, što bi dovelo do "značajnih i rijetkih" posljedica za dijelove južne Kalifornije i južne Nevade, objavila je Nacionalna meteorološka služba (NWS).

U San Diegu, NWS je izdao upozorenje za "visoku opasnost" od bujičnih poplava.

Gotovo 26 miliona ljudi u jugozapadnom dijelu Sjedinjenih Država je pod nadzorom zbog poplava, prenosi Radio Slobodna Evropa.