Zategnuti odnosi zemalja
57

Nakon optužbi da Izrael čini genocid u Gazi, izraelska aviokompanija ukinula letove za Južnu Afriku

L. S.
El Al izraelski avioprijevoznik (Foto: EPA-EFE)
El Al izraelski avioprijevoznik (Foto: EPA-EFE)
Izraelski avioprevoznik El Al saopštio je da ukida direktne letove za Južnu Afriku nakon značajnog pada potražnje izraelskih putnika za tu zemlju.

Kao razloge za suspenziju navodi se trenutna sigurnosna situacija i nagli pad potražnje nakon što je Južna Afrika optužila Izrael za genocid na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

"Od kraja marta 2024. El Al će obustaviti svoje operacije na relaciji Johanesburg-Tel Aviv", navodi se u saopštenju El Al-a, glavnog avioprijevoznika zemlje.

Posljednji let El Al-a iz Tel Aviva za Johanesburg polijeće 27. marta, navodi se na web stranici aviokompanije.

Brojne međunarodne aviokompanije obustavile su letove za Tel Aviv od izbijanja rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra, dok su mnoge zemlje upozorile svoje državljane da ne putuju u Izrael.

Slučaj koji je Južna Afrika pokrenula na najvišem sudu Ujedinjenih naroda značajno je zategnuo odnose s Izraelom, koji negira optužbe da njegova vojna kampanja u Gazi predstavlja genocid nad Palestincima.

Danas je Međunarodni sud pravde donio odluku po tužbi Južnoafričke republike za genocid i zahtjevu za donošenje privremenih mjera koje podrazumijevaju da Izrael mora uraditi sve na sprečavanju genocida i u roku od mjesec podnijeti izvještaj šta je uradio.