Zločin iz 1943. godine
40

Nakon 80 godina, italijanske žrtve nacističkih zločina konačno će dobiti odštetu

I. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U oktobru 1943. godine, nakon što su nacisti započeli brutalnu okupaciju svog bivšeg saveznika, njemačke trupe objesile su šest italijanskih civila na brdu u južnoj Italiji kao kolektivnu kaznu za ubistvo vojnika, koji je tražio hranu.

Nakon 80 godina, neki od rođaka muškaraca ubijenih u Fornelliju konačno će dobiti dio od 12 miliona eura koje je dodijelio italijanski sud kao kompenzaciju za traumu njihovih porodica.

"Događaj još uvijek obilježavamo svake godine. Nije zaboravljen", rekao je Mauro Petrarca, praunuk jednog od ubijenih, Domenica Lancellotta, 52-godišnji rimokatolik.

Svi osim jednog od članova porodice koji su bili živi u vrijeme ubistava sada su mrtvi, ali prema italijanskom zakonu, šteta koja im se duguje i dalje se može prenijeti na njihove nasljednike. To znači da bi Petrarca trebalo da dobije oko 130.000 eura u skladu sa sudskom presudom iz 2020. godine, piše Reuters.

Odštetu će platiti Italija, a ne Njemačka, nakon što je izgubila bitku na Međunarodnom sudu pravde oko toga da li bi Berlin i dalje mogao biti odgovoran za odštetu vezanu za zločine iz Drugog svjetskog rata.

Jevrejske organizacije u Italiji vjeruju da bi Berlin trebao platiti da prizna njihovu historijsku odgovornost. Ali grupe žrtava također su zabrinuti zbog odugovlačenja Rima kada je u pitanju suočavanje s poplavom potraživanja koja bi mogla opteretiti državne račune.

"Ovo je veoma mučno pitanje i iz političke i iz pravne perspektive", rekao je Giulio Disegni, potpredsjednik Unije italijanskih jevrejskih zajednica (UCEI), koja prati ovo pitanje u ime jevrejskih žrtava nacističkih užasa .

Studija koju je finansirala njemačka vlada i koja je objavljena 2016. godine, procjenjuje da je 22.000 Italijana bilo žrtve nacističkih ratnih zločina, uključujući do 8.000 Jevreja deportovanih u logore smrti.

Prvi ljudi koji će vjerovatno imati koristi od novog vladinog fonda koji je osnovan za rješavanje potraživanja su potomci šestorice katoličkih muškaraca Fornellija, koji su obješeni dok su njemački vojnici puštali muziku na gramofonu ukradenom iz obližnje kuće.

Njihovo ubistvo uslijedilo je mjesec dana nakon što je Italija potpisala primirje sa savezničkim snagama, okončavši svoje učešće u Drugom svjetskom ratu i napustivši naciste, koji su odmah započeli okupaciju zemlje.