Obustavljena proizvodnja
0

Najveći svjetski prerađivač mesa na meti cyber napada

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Najveća svjetska kompanija za preradu mesa "JBS" na meti je sofisticiranog cyber napada. Napadači su hakirali računarske mreže kompanije, što je uzrokovalo zastoj u proizvodnji i distribuciji širom Australije, Kanade i SAD-a.

Cilj napada, za koji iz kompanije vjeruju da je potekao iz Rusije, jeste iznuda otkupnine pod prijetnjom da će uzrokovati smetnje ili obrisati važne datoteke.

Napad bi mogao dovesti do nestašice mesa ili povećati cijene za potrošače, zbog čega američka vlada želi da FBI preuzme istragu.

"JBS je obavijestio da zahtjev za otkupninom dolazi od kriminalne organizacije koja je vjerovatno smještena u Rusiji", rekla je u utorak glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

"Bijela kuća direktno sarađuje s ruskom vladom po ovom pitanju i šalje poruku da odgovorne države ne kriju kriminalce", dodala je.

JBS je najveći svjetski dobavljač mesa s više od 150 pogona u 15 zemalja, a osnovao ga je u Brazilu 1953. godine kao klaonicu stočar José Batista Sobrinho. Međutim, kompanija sada ima više od 150.000 zaposlenika širom svijeta, a između ostalog glavni je dobavljač za McDonald's.

Iz kompanije su saopćili kako je postignut "znatan napredak" u rješavanju cyber napada i da se nadaju da će većina njihovih postrojenja biti u funkciji u srijedu.

Također, kazali su da su suspendovali sve pogođene IT sisteme čim je napad otkriven. Ujedinjeni sindikat prehrambenih i komercijalnih radnika, koji zastupa zaposlenike JBS-a, pozvao je rukovodstvo da osigura da radnici i dalje primaju plate.

Prema trgovačkoj grupi Beef Central, "supermarketi i drugi veliki krajnji korisnici poput McDonald'sove mreže bit će neki od najpogođenijih kupaca zbog njihove potrebe za konstantnom opskrbom".

Pet najvećih JBS-ovih pogona nalazi se u SAD-u, a napad je zaustavio petinu tamošnje proizvodnje mesa, navodi Bloomberg.

Prethodnog mjeseca isporuka goriva na jugoistoku SAD-a bila je zaustavljena na nekoliko dana nakon ransomware napada na cjevovod. Istražitelji kažu da je napad također povezan s kriminalnom grupom iz Rusije.

Colonial Pipeline potvrdio je da je odgovornoj cyber kriminalnoj bandi platio otkupninu od 4,4 miliona dolara.