Svijet
0

Najmanje osmero mrtvih u protestima u Venecueli

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Najmanje osmero ljudi je ubijeno i 137 ranjeno, dok je više od 100 uhapšeno u višednevnim protestima koji potresaju Venecuelu.

Četiri žrtve su stradale u Karakasu, tri od prostrelnih rana tokom masovnih antivladinih protesta studenata i opozicije 12. februara koji su doveli do sukoba demonstranata, snaga sigurnosti i nelegalnih provladinih milicija "Čavista", rekla je vrhovni tužilac Luiza Ortega.

"Ukupno je povrijeđeno 137 osoba, a osam je smrtnih slučajeva", rekla je ona i dodala da su se neka ubistva dogodila tokom incidenata paralelno s protestima, prenijela je agencija AFP.

Među povrijeđenima ima 100 civila, a ostali su iz redova venecuelanskih sigurnosnih snaga.

Kako prenosi Tanjug, venecuelanski ministar za naftu Rafael Ramirez najavio je juče da bi mogao da prekine isporuke goriva za područja pogođena antivladinim protestima, a prijetnja od lokalnih poremećaja snabdijevanja mogla bi dodatno da poveća cijenu sirove nafte koja je već vrtoglavo porasla.

Aktuelni nemiri u Venecueli uključujući sukobe između demonstranata i policije smatraju se za najozbiljnije, od kada je predsjednik Nikolas Maduro tijesno pobijedio na izborima u aprilu 2013. godine, dodaje Reuters.