Aerodrom u Amsterdamu
0

Najmanje devet mrtvih u padu turskog aviona

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U padu putničkog aviona turske kompanije prilikom slijetanja na amsterdamski aerodrom Schiphol život je izgubilo devet osoba, objavili su holandski zvaničnici. Broj povrijeđenih veći je od 50.

Avion Boeing 737-800 kompanije Turkish Airlines koji je prevozio 127 putnika na letu iz Istanbula do Amsterdama raspao se na tri dijela, a najteže je pogođen stražnji dio, javlja CNN. Prvo napuknuće vidljivo je ispred krila i razdvojilo je logo kompanije na dva dijela, dok je ono veće pozadi.

Fotografi na mjestu događaja snimili su više tijela koja su ležala ispod bijelih prekrivača, riječi su holandskih novinara.

Jedan od putnika koji je govorio za tursku mrežu DHA izjavio je da je pri izlasku iz aviona vidio ljude zaglavljene među sjedištima. Izlazi za nuždu širom su otvoreni dok teče spašavanje preživjelih.

Vrijeme u Amsterdamu jutros oko 10.40 bilo je djelimično sunčano, bez kiše i vjetra. Ova letjelica unaprijeđena je i sigurna, a turska aviokompanija ima dobre rezultate kad je sigurnost putnika u pitanju, izjavio je Kieran Daly pri Air Transport Intelligence.

"Vidljivost je bila dobra i iznosila je oko 4.500 metara. Oko 500 metara prije slijetanja avion je sletio na polje umjesto na pistu", rekao je Candan Karlitekin, predsjednik upravnog odbora avionske kompanije. "Provjerili smo dokumentaciju aviona i zaključili da nije bilo nikakvih problema u vezi s njegovim održavanjem."

Izvršni direktor aviokompanije Turkish Airlines Temel Kotil izjavio je da je kapetan aviona Hasan Tashin, bivši pilot turskog zrakoplovstva, veoma iskusan pilot.

Posljednja nesreća na aerodromu Schiphol dogodila se u decembru 2003. ali u njoj nije bilo žrtava.