Afganistan
0

Najmanje 29 mrtvih, među njima 12 koalicionih vojnika, u seriji napada

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 29 osoba, među kojima 12 koalicionih vojnika, poginulo je u protekla 24 sata u seriji napada na jugu i istoku Afganistana, saopćili su zapadni i lokalni zvaničnici.

Bombaš samoubica zaletio se automobilom punim eksploziva u kapiju sjedišta afganistanske nacionalne policije za održavanje reda (ANCOP) u provinciji Kandahar na jugu zemlje, da bi nekoliko minuta kasnije ekstremisti otvorili vatru iz automatskog oružja i minobacača, saopćio je NATO.

U tom napadu poginula su tri američka vojnika, jedan afganistanski policajac i pet civila, ali je, kako NATO navodi, napad ekstremista odbijen, prenio je AP.

  • Među poginulim civilima su tri afganistanska prevodioca i dvojica radnika osiguranja, rekao je šef policije u Kandaharu Sardar Mohammed Zazi.

Još četiri američka vojnika su poginula u eksploziji bombe postavljene na putu, a jedan od rana zadobijenih u borbi, takođe na jugu Afganistana.

Britansko ministarstvo odbrane je saopćilo da su četiri britanska vojnika poginula u provinciji Helmand.

Trojica britanskih vojnika su poginula u jednom od najšokantnijih incidenta, kako je ocijenila agencija Reuters, kada je jedan pripadnik afganistanske nacionalne armije, s kojim su zajedno služili, na njih otvorio vatru.

U odvojenom incidentu jedan britanski marinac je ubijen iz vatrenog oružja dok se nalazio u patroli.

U ostalim napadima, devet afganistanskih civila je poginulo, kada su vozilom naletili na bombu na putu u okrugu Marjah u provinciji Helmand, na jugu zemlje, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova Afganistana.

Dva radnika osiguranja poginula su u eksploziji bombe na putu u provinciji Paktika na istoku zemlje.

Od početka jula u Afganistanu je poginulo 45 pripadnika međunarodnih snaga, a prošlog mjeseca broj poginulih stranih vojnika dostigao je 103, što je najveći broj od svrgavanja talibanskog režima 2001. godine.

Koalicione snage pojačale su napore u cilju suzbijanja talibanskih ekstremista, naročito na jugu i istoku Afganistana.