Ubistvo poznatog advokata
0

Najbolji istražitelji bavit će se ubistvom Markelova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najbolji moskovski istražitelji bit će uključeni u istragu ubistva odvjetnika koji je zastupao obitelj ubijene čečenske djevojke, izjavio je u srijedu šef moskovske policije, a prenose ruski mediji.

Stanislav Markelov (34) ustrijeljen je usred bijela dana u ponedjeljak u središtu Moskve, a pritom je teško ozlijeđena i novinarka Anastasija Baburova (25) koja je umrla u bolnici istog dana.

"Potpisat ću odluku o uspostavi istražne ekipe i okupit ćemo najbolje časnike odjela moskovske policije za istragu kaznenih djela", rekao je Vladimir Pronin dodajući da napadač nije identificiran.

Snimka nadzornih kamera pokazuje da se "radi o mlađem, mršavijem muškarcu, visokom oko 180 centimetara, koji je navukao kapu na glavu s prorezima za oči", kazao je Pronin. Očevici se nisu javili, a prema snimci je nemoguće izraditi fotorobot, rekao je.

Markelov je ubijen je nakon što je na konferenciji za novinare kritizirao oslobađanje bivšeg ruskog pukovnika Jurija Budanova koji je 2003. osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva 18-godišnje Čečenke. Budanov je oslobođen ranije ovog mjeseca.

Otac ubijene Čečenke izjavio je da je Markelov nedavno primio prijetnje da prestane raditi na aferi Budanov ili će biti ubijen.

Oko 1.500 ljudi okupilo se u utorak u Groznom, glavnom gradu Čečenije, na protestnom skupu zbog ubistva Markelova.

Markelov, koji je zastupao i ubijenu rusku novinarku Anu Politkovskaju, često je pisao o kršenju ljudskih prava u Čečeniji te zastupao slučajeve koji su se bavili tom problematikom.

Češka, koja predvodi rotirajuće predsjedništvo EU-a, prenosi Hina, pozvala je ruske vlasti da istraže Markelovljevo ubistvo kao i prijašnje napade na aktiviste za ljudska prava, novinare i članove nevladinih organizacija, te da odgovorne izvedu pred lice pravde.