Poziv vojsci da okrene leđa režimu
0

Najavljuju se najmasovniji protesti u Egiptu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Egiptu se u petak očekuju najmasovniji protesti građana nakon što je predsjednik Hosni Mubarak u četvrtak uvečer odlučio da ne podnese ostavku.

Mnogi građani su cijelu noć proveli na centralnom kairskom trgu Tahriru, na kome već danima protestvuju. Oni su oštro osudili Mubarakovu odluku da ostane na sadašnjoj funkciji, a da dio svojih nadležnosti prenese na potpredsjednika Omara Sulejmana.

Prema izvještajima američke TV mreže CNN, u petak se očekuju najmasovniji protesti otkako su egipatski građani prije 18 dana počeli da se okupljaju na trgovima Kaira, Aleksandrije, Sueza i drugih gradova.

Mnogi građani su proteklu noć proveli na centralnom kairskom trgu na kome se u petak očekuju masovni protesti. Agencije izvještavaju da se demonstranti već okupljaju na centralnom trgu u Kairu.

Poslije govora predsjednika Mubaraka građani su pozivali vojsku da se pridruži narodu i okrene leđa režimu. Također su pozvali građane da počnu opći štrajk.

"Egipat će eksplodirati", izjavio je Mohamed ElBaradei, jedan od lidera opozicije, poslije odluke Mubaraka da ostane na vlasti do septembra kada mu ističe mandat.