Fredrik S. Heffermehl
0

"Nagrada za mir Liu Xiaobou je nelegitimna"

SRNA
Liu Xiaobou sa suprugom (Foto: AFP)
Liu Xiaobou sa suprugom (Foto: AFP)
Norveški pravnik i pisac Fredrik S. Heffermehl, poznati kritičar Nobelove nagrade, objavio je članak u kom je naveo da je ovogodišnja Nobelova nagrada za mir kineskom aktivistu Liu Xiaobou "nelegitimna" te da je dodijelio "nelegitiman odbor".

"S dužnim poštovanjem Liu, ovo je još jedan primjer kako ovo više nije Nobelova nagrada, nego nagrada za mir norveškog parlamenta", napisao jeHeffermehl na stranici "Svjetske asocijacije međunarodnih studija", koju vodi Univerzitet Stanford.

Heffermehl je dodao da  bi,"najbolje što Nobelov odbor može učiniti za ljudska prava, demokratiju, borbu protiv siromaštva, ili zaštitu prirode - bilo to da cijelim srcem brani rad koji bi nagrada podržavala te da se zalaže za dubinske promjene u međunarodnim odnosima i ukidanje nacionalnih vojski".

Od dodjeljivanja kontroverzne nagrade u petak, diplomatski odnosi između Kine i Norveške veoma  pogoršani, a Kinezi su reagovali tako što su pritviroili Liuovu  suprugu, kojoj su zabranili da kontaktira sa međunarodnim predstavnicima. 

U međuvremenu su oštro optužili Nobelov odbor za "propagiranje kriminalnog ponašanja".

Liu trenutno služi drugu od 11 godina zatvora na koliko je osuđen zbog "subverzivnog ponašanja".