Meksički zaljev
0

Naftna mrlja sve bliža Floridi

SRNA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Naftna mrlja iz Meksičkog zaliva nalazi se u neposrednoj blizini obale američke savezne države Florida i prijeti novom ekološkom katastrofom.

Naftna mrlja nalazi se na samo petnaestak kilometara od plaže "Pensacola" i meteorolozi navode da će zbog južnih i zapadnih vjetrova doprijeti do obala Floride do kraja sedmice.

Osim toga što je obala Floride popularna turistička destinacija, naučnici su izrazili zabrinutost zbog opasnosti po krhke koralne grebene.

Nacionalni pomorski park "Florida Keys" dug više od 200 kilometara  treći je po dužini greben na svijetu i od ključne je važnosti za život u moru.

Lokalni okeanografi navode da će zalivska kružna struja, koja gura vodu u pravcu kazaljke na satu oko Meksičkog zaliva brzinom od skoro 130 kilometara  dnevno, neizbježno dovesti naftu do ostrva.

Naftni zagađivači mogu da prekriju i ubiju male koralne polipe, a hemijski raspršivači, koji su do sada bili ključno oružje britanske kompanije "British Petroleum" u borbi sa mrljom, uzrokovat će da komadi nafte potonu tačno na greben.

Trenutna operacija BP-a pod nazivom "presijeci i zatvori" kako bi bilo spriječeno dalje isticanje nafte naišla je na probleme kada se testera, kojom je rukovao robot zaglavila u debeloj cijevi napuknutog izvora.
BP namjerava da isječe dio oštećene cijevi i preusmjeri naftu u novu cijev. Kompanija je upozorila da ovakva akcija nije nikada izvedena na dubini od 1.600 metara.   

Ukoliko bi cijev koja ide iz izvora mogla biti presečena inžinjeri bi pokušali da zatvore otvor iz kojeg ističe nafta. Međutim, količina nafte koja izlazi iz pukotine mobgla bi se uvećati za 20 posto.

 Ovo je najveće zagađenje naftom u historiji SAD. Jedanaest radnika poginulo je kada se na platformi "Deepwater Horizon" sredinom aprila dogodila eksplozija. 

    	Profesor inžinjeringa na Univerzitetu u Alabami Phillip Johnson izrazio je nadu da će novi pokušaj uspjeti, ali je upozorio da će nastupiti katastrofa ukoliko nova cijev ne bude mogla da se postavi na rez.