Meksički zaljev
0

Naftna mrlja na pet kilometara od obale Alabame

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu došla je na svega pet kilometara od obale američke savezne države Alabame.

Ta činjenica obnovila je osjećaj hitnosti kod američkih vlasti i British Petroleuma (BP) da se hitno nešto napravi u sprečavanju istjecanja nafte u Meksičkom zaljevu.

Eksplozija na naftnoj bušotini BP-a, koja je izazvala ovu ekološku katastrofu, dogodila se 20. aprila, a otad u more svakodnevno istječe 757.000 litara nafte.

Vatrogasci na otoku Dauphin, koji se nalazi na svega pet kilometara od obale Alabame, u nedjelju su iz mora čistili kuglice nafte veličine golf loptice, a pronašli su i mnoštvo uginulih ptica. Samo dan nakon neuspjelog pokušaja da se ogromnim kontejnerom, veličine zgrade od četiri sprata, pokuša zaustaviti curenje nafte u more, iz BP-a su objavili kako će pokušati ponovno s istom metodom, ali s manjim kontejnerom, piše Associated Press (AP).

Plan s njihovim ogromnim kontejnerom propao je, jer su se na njegovom vrhu počeli stvarati ledeni kristali, koji su povećali njegovu plovnost. Novi kontejner, trebao bi biti postavljen sredinom sedmice.

Još jedno rješenje, o kojem razmišljaju u BP-u, jest i pokušaj da se začepi rupa iz koje istječe nafta, pomoću "smeća", odnosno gume i drugih materijala. Dosad je u more isteklo oko 13 miliona litara nafte, a ukoliko nafta nastavi curiti istim tempom do kraja mjeseca, ova će ekološka katastrofa prerasti i onu Exxon Valdeza, u kojoj je u more isteklo čak 41 milion litara nafte.