Svijet
0

Na Pantovčaku počele konsultacije o davanju mandata za sastav nove hrvatske Vlade

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić počeo je jutros konzultacije o davanju mandata za sastavljanje nove hrvatske Vlade s predsjednicima stranaka i predstavnicima nacionalnih manjina koji će biti zastupljeni u šestom sazivu Hrvatskog sabora.

U Uredu predsjednika na Pantovčaku doznaje se da će se današnje konzultacije održavati u dvije runde: od 9 do 12 sati, te od 18 do 20 sati.

Prvi je na konzultacije došao Furio Radin, koji je u Sabor izabran u 12. izbornoj jedinici gdje se kandidirao kao predstavnik talijanske nacionalne manjine.

Predsjednik Mesić konzultacije je počeo na temelju izvješća o privremenim rezultatima nedjeljnih parlamentarnih izbora, koje mu je jučer dostavio predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin.

Prema tim rezultatima, HDZ će u šestom sazivu Sabora imati 66 zastupnika, slijedi SDP koji je osvojio 56, koalicija HSS-HSLS s ukupno osam zastupničkih mjesta, HNS sedam, IDS i HDSSB po tri, a HSP i HSU po jedan mandat.

U novom sazivu Sabora sjedit će i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Nakon što od DIP-a dobije konačne službene rezultate izbora (kada se ponove izbori na tri biračka mjesta i isteknu žalbeni rokovi), predsjednik će, kako je najavio, prema članku 97. Ustava, mandat za sastavljanje Vlade ponuditi onome tko mu dokaže da ima većinu u Saboru. Ta je većina 77 zastupnika.