Komentari (8)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Da li ste znali da postoje hemijski elementi koji ne mogu biti radioaktivni? Znači može se nuklearnom fuzijom, npr. pucanjem neutronima u radioaktivni otapd, dobiti precizni hemijski element koji nije radioaktivan, koji to teoretski ne može ni bit. Tako se može prečistiti radioaktivni otpad. Takvi elementi su: He, Li, B, N, O, F, Ne... Vrijeme poluraspada najviše nekoliko minuta. Svi izotopi.
Netko je ozbiljno shvatio energetsku krizu.
Istina je da Uranij, i ostali radioaktivni izotopi tj. nuklidi, kao i nuklearna fisija i fuzija bi dali najviše energije i riješile trajno krizu. Zato su rekli od 2030. u Evropi će biti elektrane na nuklearnu fuziju, bolje čak i od solarne. I tad se ukida globalno zagrijavanje, pa čak ni solarna neće biti potrebna. Jedini razlog što je još ne koristimo, jer kažu da se dešavaju preveliki energetski gubici. Tj ishlapi i rasprši se energija u obliku toplote i svijetla i nekih zraka.