Svijet
1

Na Krimu zarobljen komandant ukrajinske mornarice

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Pripadnici proruskih krimskih jedinica za samoodbranu saopćili su da su zarobili komandanta mornarice Sergija Gajduka.

Oni su danas zajedno s ruskim snagama zauzeli bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Igor Jeskin, predstavnik ruskih snaga na mjestu incidenta u ukrajinskoj bazi, izjavio je novinarima da je Gajduk "bio blokiran i nije imao kuda da ode. Istjeran je napolje i odveden".

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Vladislav Seleznjev naveo je, u međuvremenu, preko Facebooka da su proruske snage zauzele ulaz u ukrajinsku pomorsku bazu u Novojezerskom, na zapadu Krima, prenio je AFP.

Oko 200 pripadnika proruskih jedinica "samoodbrane", zauzelo je bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Agencije navode da u toj akciji nije ispaljen ni jedan metak.

-Bilo ih je oko 200. Neki od njih su nosili maske na licu. Nenaoružani su i s naše (ukrajinske) strane nije ispaljen nijedan metak - izjavio je Agenciji France Press portparol ukrajinske mornarice Sergij Bogdanov. Oficiri u bazi su se, prema njegovim riječima, zabarikadirali u zgradi.

Associated Press je javio da je u bazu stigao i komandant ruske Crnomorske flote. Fotograf američke agencije naveo je prethodno da je posmatrao kako je nekoliko stotina pripadnika jedinice za samoodbranu Krima zauzelo bazu ukrajinske mornarice u luci na Crnom moru i na nju istaklo rusku zastavu, prenosi B92.

Krimske jedinice nisu bile naoružane, prenio je AP.