Tradicija stara 1.500 godina
8

Na hiljade svijeća gorjelo u crkvi Svetog groba u Jerusalemu

SRNA
Paljenje "svetog ognja" tradicija stara 1.500 godina (Foto: AFP)
Paljenje "svetog ognja" tradicija stara 1.500 godina (Foto: AFP)
"Sveti oganj" zapaljen je danas u ckrvi Svetog groba u Jerusalemu pred više hiljada pravoslavnih vjernika.

"Sveti oganj" zapalio je patrijarh Teopfil Treći jerusalemski, javio je Itar Tass. Izraelska policija postarala se da ne bude prevare i da patrijarh nema "zemaljski" izvor vatre.

   "Sveti oganj" pali se na Svetoj Hristovoj grobnici u Jerusalemu uoči pravoslavnog Vaskrsa već više od 1.500 godina. Vjeruje se da je božanski plamen čudo i da se svijeće tokom molitve pale same od sebe.

   Prvo kazanje o ovom čudu, koje simbolizuje vaskrsenje Hristovo, datira iz 4. vijeka nove ere. Vjeruje se da će godina kada božanski plamen ne bude zaapljen biti posljednja godina čovječanstva.

   Sveti plamen pali se svake Velike subote tokom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine u Crkvi Svetog groba u Jerusalemu. Patrijarh zatim daje vatru vjernicima koji zapale 33 povezane svijeće, koje simbolizuju broj godina Hristovog života.

   Hodočasnici zatim umivaju lice i ruke "svetim ognjem", jer ona ne peče u prvih nekoliko minuta nakon paljenja. Vjernici, takođe, pale lampione i uljane lampe kako bi uzeli malo svetog ognja i ponijeli ga kući. Plamen se čudom pojavljuje u ovoj crkvi posljednjih 990 godina.

   Delegacija ruskog Fonda apostola Andreja Pravozvanog uzela je dio Svetog ognja i ponijeće ga u Moskvu. Plamen će biti prebačen avionom u Moskvu, a odatle u crkve u Rusiji i druge zemlje Zajednice Nezavisnih Zemalja, navodi Itar Tass.
   Ruska delegacija ponijeće plamen u lampi posebnim letom kako bi stigli noćas u Hram Hrista Spasitelja u Moskvi gdje će vaskršnju liturgiju služiti patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.