Svijet
1

Na čelu sa S. Arabijom: 34 islamske nacije formiraju koaliciju protiv terorizma

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Lideri 34 države sa većinskim muslimanskim stanovništvom odlučile su formirati savez za borbu protiv terorizma, čiji će predvodnik biti Saudijska Arabija.

Kako prenosi Reuters, koaliciji će između ostalih pristupiti Egipat, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Malezija, Pakistan, te nekoliko afričkih zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom.

"Naša dužnost je zaštititi islamske nacije od zla terorističkih organizacija, bez obzira na njihovo ime ili porijeklo. Naš zajednički neprijatelj bit će svako ko nastoji sijati smrt, strah i teror među nedužnim", stoji u zajedničkoj izjavi koju su lideri država potpisali u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu.

Iran, kao glavni rival Saudijske Arabije u utrci za utjecaj u islamskom svijetu nije prisustvovao potpisivanju. Kao razlog je naveden rat koji dvije sile vode na teritoriji Jemena.

Saudijski princ i ministar odbrane Muhammed bin Salman izjavio je kako će se kampanja u početku odnositi na borbu protiv terorizma u Iraku, Siriji, Libiji, Egiptu i Afganistanu, ali nije dao mnogo indicija o načinu na koji će ona biti sprovođena.

Upitan da li će se novi savez fokusirati samo na IDIL, tridesetogodišnji saudijski prestolonasljednik je objasnio kako je kampanja usmjerena protiv "svih koji teroriziraju narod i degradiraju islam kao vjeru".

Dodao je kako se ovih dana vode sastanci na kojima se određuju i usklađuju vojno-taktičke smjernice za sprovođenje zajedničke kampanje ovih zemalja.