Svijet
0

Muslimanska braća prihvataju mirovnu inicijativu ako se Mursi vrati na vlast

FENA
Egipatski pokret Muslimanska braća spreman je prihvatiti incijativu za nacionalno pomirenje pod uslovom da se svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi vrati na vlast.

"Uprkos ogorčenosti koju smo iskusili, grupa je spremna prihvatiti inicijativu koju pružaju iskreni ljudi koji pozivaju na vraćanje potpune legitimnosti, uključujući vraćanje predsjednika, ustava i vijeće Šura", saopćio je Pokret.

U saopćenju se dalje navodi da bi, po Mursijevom povratku, predsjednik započeo nacionalni dijalog o spornim pitanjima kako bi se "izbjeglo prolijevanje krvi egipatskog naroda i izlaska zemlje iz mračnog tunela".

"Pokret neće ugroziti legitimnost i neće prihvatiti alternativu", ističe se u saopćenju, prenosi agencija Xinhua.

Članovi pokreta Muslimanska braća spremni su se žrtvovati za Mursija. U saopćenju se Mursijevo svrgavanje naziva "zavjerom" i "vojnim udarom na legitimnost".

U srijedu, vojska je svrgnula Mursija kao odgovor na proteste Egipćana koji su kritikovali Mursija za "loše upravljanje".

Mursijeve pristaše, za koje se smatra da su brojčano manji od protivnika, organizovali su proteste diljem zemlje na kojima su pozivali na njegov povratak.

U međuvremenu, Adli Mansour, koji je položio zakletvu kao privremeni predsjednik države, u nedjelju je predložio lidera opozicije Muhameda ElBaradeja za potpredsjednika i finansijskog stručnjaka Zijada Baha-Edina za privremenog premijera.