Slučaj iz Los Angelesa
14

Muškarac u Americi priznao zločin i proveo 28 godina u zatvoru, ali je dokazano da je nevin

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Muškarac koji je bio zatvoren gotovo 30 godina zbog optužbi za otmicu, pljačku i silovanje proglašen je nevinim i oslobođen, objavili su jučer tužitelji iz okruga Los Angeles.

U saopćenju ureda okružnog tužitelja istaknuto je da je ključnu ulogu u oslobađanju Gerarda Cabanillasa imalo DNK testiranje.

Cabanillasov slučaj ponovno je pregledala Jedinica za integritet osuda, a sudija je prošle sedmice poništio presudu, zaključivši da Cabanillas nije kriv na temelju činjenica, te je naredio njegovo trajno puštanje na slobodu.

Okružni tužitelj George Gascón uputio je izvinjenje gospodinu Cabanillasu zbog nepravde i neuspjeha u pravosudnom sistemu.

U prethodnoj presudi stajalo je da je Cabanillas 1995. napao par koji je sjedio u parkiranom automobilu u gradu South Gate. Cabanillas je bio osuđen 1996. i proveo je 28 godina u zatvoru.

Priznao je da je bio jedan od dvojice naoružanih muškaraca koji su prišli paru, istjerali muškarca iz vozila i odveli ženu u napuštenu kuću gdje su je obojica silovali.

Žrtvama napada je predočeno njegovo priznanje, nakon čega su ga identifikovali na fotografijama. Međutim, naknadno su izrazili sumnje na sudu i tvrdili da su bili pod pritiskom prilikom identifikacije.

DNK testiranje provedeno na predmetu koji se koristio tokom silovanja je pokazalo da su napad izvršile još dvije osobe. Također su naglasili da nijedan drugi osumnjičenik nije nikada uhapđen, iako je jedan muškarac kasnije priznao sudjelovanje u jednom od zločina. Vlasti su također potvrdile da je drugi par u automobilu na istom području bio opljačkan dva dana kasnije.

"Lažna priznanja jedan su od vodećih uzroka pogrešnih osuda u Sjedinjenim Državama. Policiji je dopušteno lagati osumnjičenike, uključujući obećanje popustljivosti ako osoba prizna. Upravo se to dogodilo ovdje i, da nije bilo DNK dokaza, Gerardo bi proveo ostatak života u zatvoru. Oduševljeni smo zbog Gerarda i njegove porodice što ga je istina konačno oslobodila", kazala je Alissa Bjerkhoel, direktorica "Innocence Center", centra koji se bavi ovakvim slučajevima.