Svijet
0

Musharraf: Al-Qaida je planirala napad na London hrvatskim avionom

FENA
Al-Qaida je 2002. godine planirala napasti londonski aerodrom Heathrow avionima avio kompanija iz nekoliko evropskih zemalja, među kojima i Hrvatske, zbog slabijeg sigurnosnog nadzora na njihovim aerodromima, tvrdi pakistanski predsjednik Pervez Musharraf u svojoj memoarskoj knjizi na "Vatrenoj crti" čije je dijelove u ponedjeljak prenio londonski The Times.

Musharraf u svojoj knjizi tvrdi da je Khalid Sheikh Mohammed, navodni planer napada 11. septembra, kojeg je Pakistan uhapsio i izručio Sjedinjenim Državama, godine 2002. planirao napasti Heathrow pomoću aviona koje je trebalo oteti tokom letova nacionalnih zračnih prijevoznika iz Hrvatske, Češke, Poljske, Rumunije, Slovačke i Malte jer su na aerodromima tih zemalja mjere sigurnosti slabije, prenijale je Hina pisanje lista.

Znak otmičarima za preuzimanje aviona trebao je biti signal "pričvrstite sigurnosne pojaseve" prilikom približavanja Heathrowu.

Al-Oaida je izabrala evropske muslimane, među kojima i više bijelih preobraćenika na islam, da se otetim avionima zabiju u terminale aerodroma i tamošnje spremnike za gorivo, piše Times.

Plan se nije ostvario jer je Khalid Sheikh Mohammed uhapšen u februaru 2002. godine.