Svijet
0

Moskva zaprijetila da će upotrijebiti silu ako NATO i EU budu prkosili UN-u

FENA
Rusija je u petak objavila da ima pravo upotrijebiti silu ako Sjevernoatlantske snage (NATO) ili Evropska unija budu prkosile Ujedinjenim narodima u pogledu Kosova te odgovornost za nasilje u Beogradu pripisala zapadnim zemljama.

"Ako danas Evropska unija usvoji jedinstven stav o priznavanju Kosova ili ako NATO prekorači svoj mandat na Kosovu, ove organizacije će se suočiti s UN-om, a mi ćemo, onda, s naše strane poći od činjenice da trebamo upotrijebiti brutalnu silu, odnosno oružanu silu, kako bi nas poštovali", rekao je predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitri Rogozin, a navodi ga agencija Interfax.

"Nemamo nikakve sumnje da će uskoro vojne baze NATO-a biti raspoređene na Kosovu", dodao je on, na videokonferenciji koja se prenosila iz Bruxellesa, javio je AFP.

"Ima zabrinjavajućih informacija koje trebaju biti provjerene, a prema kojima neki vojni dužnosnici Saveza postavljaju pitanje da se srbijanskim čelnicima spriječi ulazak na teritoriju Kosova", rekao je Rogozin.

"To nije u njihovom mandatu. Ako se potvrde takve informacije, imat ćemo dosta težak dijalog s našim partnerima, te je moguć i dramatičan razvoj u razgovorima Rusija - NATO, upozorio je on, a navodi ga agencija Ria Novosti.

Rogozin je demantirao umiješanost Moskve u nasilje u Beogradu. "Nikada nismo poticali nasilje na Kosovu ili Srbiji.To je čista laž", rekao je on.

Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i tradicionalni saveznik Beograda, odlučno se protivi nezavisnosti Kosova.