Svijet
6

Moskva upozorava zapad da ne ponavlja "iračku avanturu"

FENA
Rusija je danas pozdravila odluku Damaska da misiji inspektora UN-a omogući da istraže navodnu upotrebu hemijskog oružja od režimskih snaga, ali i upozorila Zapad da bi primjena iračkog scenarija u Siriji predstavljala "tragičnu grešku", izvještava Reuters.
  • Sve ovo nas podsjeća na događaje od prije jedne decenije, kada su SAD zaobišle UN i iskoristile pogrešne informacije o prisustvu oružja za masovno uništavanje u Iraku da bi pokrenule avanturu čije su posljedice poznate svima - izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukašević.

UN su ranije danas objavile da bi, nakon što je dobijen pristanak Damaska, njeni inspektori već sutra mogli da počnu rad na istraživanju slučaja navodne upotrebe hemijskog oružja.

Moskva ističe kako je zadovoljna konstruktivnim pristupom sirijskog rukovodstva o ovom pitanju, pripisujući pristanak Damaska i svojim "neprestanim naporima".

  • Važno je da pripadnici naoružanih opozicionih snaga, koji kontrolišu dio istočne Gute, omoguće siguran rad misije UN-a i da se uzdrže od oružanih provokacije kakve su doživjeli posmatrači UN-a prošlog ljeta - upozorava Lukašević.

SAD smatraju da je pristanak Sirije da dozvoli inspektorima UN-a da posjete predgrađe Damaska, gdje je u napadu u srijedu navodno korišteno hemijsko oružje, "došlo prekasno da bi bilo kredibilno", izjavio je neimenovani istaknuti američki zvaničnik.

  • Ako sirijska vlada nije ništa krila i ako je željela da dokaže svijetu da nije koristila hemijsko oružje u ovom incidentu, prekinula bi napade na tu oblasti i odmah, prije pet dana, dozvolila pristup inspektorima UN-a - rekao je spomenuti neimenovani zvaničnik SAD.
  • Dokazi koji su bili dostupni u znatnoj mjeri su izmijenjeni kao rezultat stalnog granatiranja i drugih akcija u posljednih pet dana - dodao je on.

Sirija je dala "zeleno svjetlo" inspektorima UN-a da posjete predgrađe Damaska, gdje je u napadu u srijedu navodno korišteno hemijsko oružje i odmah započne istragu, saopćilo je sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova.

  • Sporazum je postignut danas u Damasku između sirijske vlade i UN-a, tokom posjete visoke predstavnice UN za pitanja razoružanja Angele Kane, da se timu UN-a, koji predvodi profesor Eke Selstrem, dozvoli da ispitaju tvrdnje o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u predgrađu Damaska 22. augusta - navodi se u saopćenju ministarstva objavljenom na državnoj televiziji.

Kako su primijetile agencije, ministarstvo je u saopćenju navelo pogrešan datum, pošto se napad odigrao 21. augusta.

U saopćenju kabineta generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona navedeno je da su sirijske vlasti obećale da će poštovati prekid vatre u istočnim predgrađima Damaska dok timovi UN-a budu izvodili "aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja", prenosi Tanjug.