U četvrtak generalna proba
0

Moskva spremna za vojnu paradu povodom 9. maja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U glavnom gradu Rusije sve je spremno za vojnu paradu na Crvenom trgu povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja, a generalna proba bit će održana u četvrtak, u prisustvu gledalaca.

Moskovske vlasti potrošit će skoro 122 miliona rublji (3.113.000 eura) na pripreme za vojnu paradu 9. maja, a o sigurnosti će brinuti oko 20.000 policajaca, izvijestio je Itar-Tass.

Zbog probe i centralne proslave, od 6. do 10. maja bit će ograničen zračni prostor iznad Moskve, saopćila je ruska Federalna agencija za aviosaobraćaj.

Na centralnoj manifestaciji obilježavanja 65. godišnjice pobjede nad fašizmom najavljeno je prisustvo 25 svjetskih lidera.

Kako je prošle sedmice najavio šef uprave za poslove predsjednika Rusije Vladimir Kožin, očekuje se dolazak lidera Bugarske, Izraela, Kine, Letonije, Mongolije, Francuske, Hrvatske, Estonije i Srbije.

Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer Gordon Brown neće doći u Moskvu, kao ni lideri Bjelorusije i Ukrajine, država koje su u vrijeme Drugog svjetskog rata bile u sastavu Sovjetskog saveza, a koje će imati svoja slavlja povodom istog jubileja.

U paradi će učestvovati predstavnici svih rodova ruske vojske - oko 10.500 vojnika i oficira, kao i jedan broj njihovih kolega iz SAD, Francuske, Velike Britanije i Poljske, saveznica Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu.

Uz najnovije naoružanje ruske vojske, na Crvenom trgu će se pojaviti i oružje iz Drugog svjetskog rata, poput tenkova T-34 i samohodnih protivtenkovskih topova.

Paradu će, obraćanjem ratnim veteranima, otvoriti predsjednik i vrhovni komandant Dmitrij Medvedev, čiji će govor, putem video-bimova, biti emitovan u 72 grada u kojima će, pored Moskve, biti održane lokalne parade.

Paradu na Crvenom trgu u Moskvi direktno će prenositi ruske tv stanice.