Smirivanje tenzija
0

Moskva šalje ambasadora u Kijev

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas da će poslati ambasadora u Ukrajinu, poslije petomjesečnog prekida diplomatskih odnosa i nakon poraza ukrajinskog prozapadno orijentisanog predsjednika.

"Smatram da treba da počnete da obavljate svoju dužnost kao ambasador u Ukrajini i učinite sve što možete da ojačate prijateljski karakter odnosa između naših zemalja", rekao je Medvedev na sastanku sa ambasadorom Mihailom Zurabovom.

Medvedev je imenovao Zurabova za ambasadora u Ukrajini prošle godine, ali je u avgustu objavio da ga neće poslati u Kijev u znak protesta zbog "antiruske"  politike ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka.

Juščenko je na predsjedničkim izborima prije tri dana zauzeo ponižavajuće peto mjesto.

Najviše glasova dobili su političari naklonjeni Moskvi, opozicionar Viktor Janukovič i premijerka Julija Timošenko. Njih dvoje odmjeriće snage u drugom krugu 7. februara.

Medvedev je blokirao odnose Rusije i Ukrajine, jer je Juščenko pokušao da približi Ukrajinu NATO-u, podržao Gruziju u sporu sa Moskvom i vodio kampanju da se stradanje miliona Ukrajinaca tokom Staljinove vladavine okarakteriše kao genocid.

Juščenko je dobio samo pet odsto glasova na izborima, pošto nije ispunio obećanja o sprovođenju reformi i izvlačenju Ukrajine iz duboke ekonomske krize.